Ідея Путіна про один народ свідчить про імперську одержимість еліти РФ. Так сказав публіцист, політолог і літературний критик Микола Рябчук у програмі Андреаса Умланда «Політична україністика», а також він поміркував над тим, якою би була реакція сучасної Австрії, Німеччини чи Швейцарії на такі заяви.

За словами політолога, Росія зуміла не лише зберегти імперську ментальність і спосіб мислення, але й зміцнити це протягом останніх 20 років завдяки Путіну. «Я вважаю, що в цьому сенсі суспільство хворе, його треба було б якось підлікувати», - підкреслює він.

Принагідно Рябчук згадує аналогічну ситуацію з Німеччиною, яка свого часу виявляла імперські амбіції щодо Австрії. «Німеччина вилікувалася і її вилікували, завдяки денацифікації», - розповідає він. Зараз же, зазначає експерт, у Німеччині та Австрії це не обговорюють, вважаючи дурним тоном.

Тим не менш, каже він, Росія не вилікувалася аналогічним методом. «Не сталося деімперіалізації», - стверджує він і додає, що так само не відбулися денацифікація та декомунізація.

Водночас Рябчук пропонує спосіб вилікуватися: зробити Україну успішною, розвиненою, стабільною та привабливою. «Треба не тільки щоб ми просилися туди, а щоб нас хотіли, нас запрошували. А я думаю, що ми можемо таку країну побудувати», - пояснює літературний критик.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Експерт акцентує на високих шансах на розбудову успішної держави. «М'яч на полі України. Ми, нарешті, повинні здійснити певний пакет реформ, це відбувається дуже болісно», - стверджує Рябчук. Водночас він пояснює, що реформи проходять складно через історичну спадщину.

З іншого боку, зауважує публіцист, свою спадщину має й Росія, але її шанси він оцінює набагато нижче. Рябчук пояснює це тим, що РФ обрала ідеологію «русского мира», реакційну та ретроградну у своїй суті, що не відповідає сучасному світу. «Це середньовічна ідеологія», - констатує експерт.

Як повідомляв Знай.ua, Рябчук розповів, чому «вистрілив» Майдан.

Також Знай.ua писав про те, що Рябчук розповів про метафору огорожі в книзі «Біля паркану саду Меттерніха».