У програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня» журналіст, ідеолог, голова «Центру досліджень політичних цінностей» Олесь Доній розповів про проблеми православної цивілізації, з якої українці запозичили своє ставлення до держави та влади.

«В чому була проблема православної цивілізації – вона дала пірамідальну структуру організації, яка не сприяє розмаїттю, яке дав протестантський світ. Після перекладання Біблії Лютер при його уявному антисемітизмі, про який говорять і пишуть, піддивився якраз в юдейської громади, де книгу можна читати по черзі. І в перших лютеранських громадах Біблію почали читати по черзі», - розповів Доній.

Таким чином, пояснив він, забезпечувалась рівність в прочитанні основного закону, основної книги: сьогодні хтось один керівник, завтра інший. Це, за словами Донія, обумовило демократичність, яка певною мірою була притаманна германським племенам, скандинавському світу, тож вона лягла якраз в підготовлений грунт. Проте, зазначає він, у нас також начебто був цей підготовлений грунт, адже до нас скандинави також принесли вічове право, обговорення, яке потім давалось взнаки ще під час козаччини.

«А пірамідальна структура залишилася: перед священником падають на коліна і цілують руки або хрест, а не по черзі читають Біблію. Завжди було незрозуміло, що за позолочений хрест, якого у Христа не було. А, відповідно, наше уявлення про державу переноситься з більш сильної системи координат, якою була церква. І люди йдуть до влади, щоб перед ними падали на коліна і цілували руку або золотий хрест. Не для того, щоб бути по черзі.

Саме тому, зазначає експерт, люди дивуються, чому Меркель живе у маленькому будиночку, а наші президенти і просто політики, які приходять до певного рівня влади, одразу будують собі величезні хороми. На думку Донія, ці люди не мають етики самообмеження, ідея так і не дійшла до нас з часів Реформації.

Популярні новини зараз
Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Як повідомляв Знай.uа, Атаманюк заявив, що влада шукає винних в проблемах, але нічого не робить.

Також Знай.uа писав, що Друзенко розкритикував сучасну модель українізації.