В ефірі програми «Юристи відповідають» адвокат, керівник практики цивільних спорів адвокатського об'єднання «Мітракс» Юрій Бабенко розповів, у яких випадках банки не мають права забрати іпотечне житло, навіть якщо існує заборгованість за кредитним договором.

«Арешт накладається при укладенні іпотечного договору. Одразу при укладенні той же нотаріус, який засвідчує договір, накладає арешт на квартиру. В цьому суть іпотеки – щоб не можна було відчужити нерухомість, накладається арешт. Питання в іншому: інколи бувають випадки, коли позичальник дізнається, що його іпотечне майно переоформлене на іншу компанію, на іншу фізичну особу чи банк собі на баланс узяв», - розповів Бабенко.

За його словами, про це можна дізнатись, побачивши в реєстрі, що тепер власником квартири чи будинку значиться банк. В такому випадку, пояснює він, потрібно йти в суд і оспорювати це. Бабенко додав, що деякі банки дійсно так чинять, оскільки вважають, що мають на це право.

Суди ж, додав адвокат, вважають по-різному: якщо це, наприклад, іпотечна квартира, яка підпадала під мораторій – тимчасову заборону на звернення стягнення на предмет іпотеки, банки не мають права переоформляти власність.

«Це частіше за все роблять з тими квартирами, які були в іпотеці і підпадають під мораторій. Поки він діє, банк не має права забирати житло, яке є єдиним житлом позичальника, якщо площа цього майна не перевищує законом встановлені межі. Для квартири це 140 кв.м., для будинку – 250 кв.м», - пояснив Бабенко.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, юристка розповіла, як домогтися компенсації за затримки строків забудовником.

Також Знай.ua писав про те, що юристка розповіла, як перевірити ризики інвестування в новобудову.