Футуролог і громадський діяч Олексій Толкачов у своєму блозі «Толчок» розмірковував про суть святкування Дня Незалежності, порівнявши звичай цього національного свята в Україні та одній з європейських країн.

«Формат святкування дуже чітко може відображати систему цінностей, саму суть держави - або вона існує для величі, або для своїх людей. Як ми звикли уявляти свята? Це парад військової техніки, муштра, всі солдати марширують, як колись було на Червоній площі біля Кремля», - каже Толкачов.

Він нагадав, що, коли Зеленський прийшов до влади, він заявив, що більше не буде військового параду на Хрещатику, і багато людей були обурені: ми воююча країна і мають бути вшановані армія і солдати.

«Ось тоді багато активістів, в тому числі я, закликали провести громадський парад і суспільне масштабне святкування Дня Незалежності. Але що цікаво, саме тоді, коли займалася підготовкою свята громадськість, коли всі учасники бойових дій, солдати, ветерани йшли не строєм – це все було настільки душевно», - поділився Толкачов.

Він розповів, що, наприклад, в Бельгії День Незалежності називається Національним днем, оскільки бельгійці вважають себе надто гордим народом, щоб визнати, що коли-небудь вони були від когось залежні. Відзначають вони його, за словами футуролога, теж зовсім по-іншому: спокійно, відпочиваючи, без зайвого пафосу і урочистостей.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

«Парад – загальне гуляння. Якщо ми робимо свято для людей, то навіщо його починати о 10 годині ранку, коли людям хочеться виспатися? Свято в Бельгії не для телевізійної картинки, яка транслюється на всю країну, не для урочистого виступу короля, а для людей, щоб люди відпочили, подивилися на держструктури, відсвяткували», - зазначив Толкачов.

Як повідомляв Знай.ua, Друзенко пояснив різницю між тиранією та конституційною демократією.

Також Знай.ua публікував слова Макаренка, що 29% ВВП країни знаходиться в тіні.