Журналістка Любов Завальнюк у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла про проблеми на ринку електроенергії.

«На початку червня НКРЕКП пішло на публічний конфлікт з Міністерством енергетики. Приводом стала вимога міністерства до комісії припинити махінації на ринку електроенергії, через які державні генеруючі компанії втратили мільярди гривень», - розповіла Завальнюк.

За її словами, «торгівля повітрям» в травні 2021 року призвела до рекордного падіння цін до 40 коп/кВт на годину, що кратно нижче собівартості виробництва струму українськими електростанціями.

«НКРЕКП визнала наявність махінацій і схем лише 2 червня після заяв Міністерства енергетики. Однак припинити спекуляції близьких до комісії трейдерів НКРЕКП офіційно відмовилася, відкинувши всі пропозиції Міненерго», - зазначила Завальнюк.

Журналістка розповіла, що поки Міненерго і НКРЕКП воювали, у ЗМІ повним ходом обговорювали підняття цін на електроенергію, і пояснила, що відбувається на ринку електроенергії.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

«Вільний ринок електроенергії працює в Україні з 1 липня 2019 го. Раніше це був оптовий ринок з єдиним покупцем, але вже два роки як цю схему поміняли на торгівлю на комерційних сегментах. Але ринок так і не запрацював належним чином, і нова система породила тільки більше проблем», - заявила Завальнюк.

За її словами, підприємство «Енергоринок» за більш ніж 15 років існування накопичило 26,9 млрд грн боргів, але два роки існування нової моделі, загальний обсяг заборгованості на ринку досяг 36,7 млрд грн. При цьому, додала журналістка, минулі борги у 2018-му були списані.

«Така заборгованість свідчить про те, що конкурентного ринку немає. Це все носить хаотичний, точковий, характер без прорахунків. Так ми прийшли до ситуації, що взимку буде дефіцит електроенергії», - говорить Завальнюк.

Як повідомляв Знай.ua, Загородній заявив, що для впровадження накопичувальної пенсійної системи потрібні стабільні джерела доходу.

Також Знай.ua писав про те, що Завальнюк розповіла, що з 1 вересня будуть по-новому виплачувати пенсії.