Доктор філософії Сергій Алушкін пояснив у програмі Руслана Бізяєва «Культ особистості», що таке віртуальний капітал і як працює його принцип.

Гість програми розповідає, що через вибори в США почалися розмови про початок протистояння між промисловим і фінансовим капіталом. Він додає, що про останній зазвичай говорять як про фіктивний, спекулятивний і транснаціональний, за яким насправді нічого немає.

Алушкін пояснює, що в умовах зростання економіки віртуальний капітал показує себе прекрасно. «Є реальне промислове виробництво, і за рахунок цього можливе зростання цього фіктивного, віртуального капіталу. Але коли трапляється криза, то перше, що ми виявляємо - що цей капітал виявляється дутим пузирем, він лопається і відбувається крах», - підкреслює він. Тому, каже доктор філософії, і відбувається віртуалізація соціально-економічних процесів.

Також він розповідає про міжсистемний аналіз, домінантний у сучасній соціології, який аналізує світ з позиції центру і периферії, тобто ділить його на вже розвинені країни і на ті, що тільки йдуть до цього. «Але без такої периферії неможливе існування розвинених економік», - зауважує Алушкін.

Вчений зазначає, що в цій світовій системі часто виникають явища, що повертають певні речі з минулого у сучасність. «Поки ми в Європі або США говоритимемо, що ось зараз ми проведемо повну автоматизацію економіки, роботи повністю замінять робітників, десь на іншому кінці світу вартість робочої сили падає до такого рівня, що замінювати роботами її просто невигідно», - міркує він.

Популярні новини зараз
Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Отже, констатує Алушкін, у такому разі легше найняти більше працівників, аніж замінити їх на агротехніку. І ці речі, підкреслює він, не піддаються віртуалізації. Вчений розповідає, що віртуалізація відбувається в іншому плані. «Він пов'язаний із тим, що в умовах конкуренції між монополіями найголовніше питання - це ринки збуту», - стверджує гість програми.

Як повідомляв Знай.ua, Бізяєв заявив, що весь європейський бізнес готується до переходу в онлайн.

Також Знай.ua писав про те, що Корновенко пояснив, якою має бути аграрна політика держави.