Політолог-міжнародник Максим Ялі у своєму блозі «Контрольний удар» розповів про можливі ризики і наслідки останніх подій в Афганістані, які, на його думку, чекають перш за все Росію.

Він вважає, що ризики виникнення і реінкарнації Аль-Каїди і інших терористичних організацій на території Афганістану досить високі, і ми можемо стати свідками створення «ІДІЛ-2», але вже на базі або за сприяння Талібану.

«Але станеться це не відразу, так як зараз Талібану необхідно легітимізувати себе в міжнародному співтоваристві і «підчистити» репутацію. У цьому йому допомагатимуть РФ і Китай як учасники РБ ООН. Китай давно вів переговори з Талібаном і вже пообіцяв багатомільярдні інвестиції в інфраструктуру Афганістану в обмін на доступ до видобутку рідкоземельних металів, золота та інших корисних копалин, запаси яких оцінюються в 1 трлн доларів США», - розповів Ялі.

За його словами, в контексті переходу до 6-го і 7-го технологічних укладів, «зеленої» економіки, природні ресурси Афганістану в середньостроковій перспективі представляють набагато вищу цінність, ніж нафта і газ країн Перської затоки. Політолог додав, що Китай також зацікавлений в стабільності своїх транспортних артерій і логістичних маршрутів з Азії в Європу, тому не варто очікувати швидких проблем з уйгурами в Китаї.

«На відміну від Китаю, для Росії в середньостроковій перспективі перемога Талібану несе набагато більше викликів і ризиків. Зокрема, Таджикистан, який межує з Афганістаном, є країною-учасницею ОДКБ. Тому в разі виникнення терористичної загрози з боку Афганістану і навіть повномасштабної війни, Росія автоматично повинна буде прийти на допомогу Таджикистану», - каже Ялі.

Популярні новини зараз
В Україні хочуть позбавитися хрущовок: що чекає на власників житла Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку
Показати ще

Політолог зазначив, що зараз починається формування вогнища опору Талібану в долині Панджшер, яку населяють в основному саме таджики. Ялі нагадав, що «Північний Альянс» був основною і головною силою опору Талібану в їхній перший прихід до влади, а зараз перший віце-президент Афганістану Амрулла Салех і Ахмад Масуд збирають людей в долині Панджшер – останньому оплоті боротьби.

«І якщо опір буде досить серйозним, а ейфорія від перемоги над США закрутить голову лідерам Талібану, то першою країною, в яку вони підуть, буде саме Таджикистан. Привід для можливого вторгнення вже є», - заявив Ялі.

Як повідомляв Знай.ua, Куса заявив, що у війні з Афганістаном зараз перемагає Талібан.

Також Знай.ua повідомляв, що Сатпаєв розповів про інтереси Китаю в Афганістані: «Афганська контррозвідка розкрила китайську розвідувальну мережу в Афганістані».