Австрійський досвід покаяння – це важливий і необхідний процес самоочищення, який мала б успадкувати будь-яка країна, в тому числі й Україна. Адже наша історія складається з доволі суперечливих фактів, які вимагають переосмислення. Таку думку в ефірі програми Геннадія Друзенка «Конституційна кухня» висловив колишній посол України в Австрії Олександр Щерба.

«Австрійське покаяння може бути лайт порівняно з німецьким покаянням. Але порівняно з нашою історичною інфантильністю це хард-покаяння. Звичайно, вони насправді часто кажуть, що Австрія була перша країна, яку окупував Гітлер, що це була окупація. Але на певному етапі, останні років двадцять, вони почали брати набагато більше на себе провини. Набагато більше», - каже він.

Щерба зауважує, що австрійці не викреслюють зі своєї історії ганебні сторінки, але ставляться до них із розумінням.

«Це мінус, що така жорстка денацифікація, як була в Німеччині, в Австрії не відбулася. Це, як на мене, зараз я вже не посол, я вже можу трохи сказати. Навпаки, особливо зараз Австрія у відношеннях до євреїв, до Ізраїлю настільки бере цю провину на себе. Вона починає згадувати, скільки загинуло українців під час Першої світової війни, скільки русинів загинуло просто тому, що їх привезли, як худобу, тримали під відкритим небом два місяці. Не було часу навіть побудувати якийсь дах над головою, люди просто вмирали. Вони про це говорять, відкривають пам’ятні знаки», - каже Щерба.

Він підкреслює: такі епізоди не намагаються сором’язливо обходити, а навпаки, їх згадують і переосмислюють.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

«Якщо виявляється, що австрійські найбільші і найважливіші історичні фігури були антисемітами чи расистами, то поруч із пам’ятником ставиться табличка, яка нагадує, що ця людина була і така», - каже дипломат.

Знай.ua повідомляв твердження Рябчука, що Німеччина вилікувалася завдяки денацифікації.

Також Знай.ua писав про те, що Рябчук розповів про метафору огорожі в книзі «Біля паркану саду Меттерніха».