У програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua журналістка Любов Завальнюк прокоментувала ініціативи влади щодо субсидій. Зокрема, йдеться про проведення перевірок тих, хто вже отримує субсидії чи лише хоче їх отримувати. За її словами, це нововведення не надто відповідає законодавству.

Ведуча повідомляє, що Міністерство соціальної політики планує перевіряти громадян, які отримують субсидії чи хочуть отримувати їх. Як вона розповідає, перевірки відбуватимуться у вигляді неочікуваних візитів спеціальних інспекторів. «Якщо Кабмін все-таки прийме цю постанову, перевірки почнуться з 1 січня 2022 року», - підкреслює Завальнюк. Вона розповідає, що проєкт цієї постанови можна побачити на сайті Міністерства соціальної політики, але його прочитало 3 людини і вони не висловилися проти його прийняття.

Журналістка зазначає, що в такому разі від рішення інспекторів залежить, чи будуть українці отримувати субсидії. Водночас уникнути перевірки, каже вона, якщо проєкт приймуть, не можна буде. «У разі перешкоджання одержувачами соціальної підтримки відвідування уповноваженою особою їх місця проживання надання соціальної підтримки припиняється», - констатує ведуча.

Окрім цього, каже вона, спроби ініціювати такі перевірки вже були: інспектори відвідували домівки отримувачів субсидій, оцінювали рівень життя людей, ремонт, ціну облаштування, тобто відповідність реальності тому, що зазначено в документах про доходи.

Завальнюк додає, що тоді виплати припинялися на термін до 30 днів, якщо таким було рішення інспектора, але Конституційний суд скасував цю норму. «Відмінність нинішнього проєкту постанови від попереднього в тому, що Мінсоцполітики пропонує перевіряти не тільки тих, хто отримує субсидії, а всіх одержувачів соціальної допомоги – як приватних осіб, так і установи, наприклад, дитячі будинки», - зазначає журналістка.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Принагідно вона посилається на коментар голови адвокатського об'єднання «Кравець і партнери» Ростислава Кравця: за його словами, житло громадянина – недоторкана власність, проникнути в яке можна лише за дозволом або рішенням суду, а відтак ініціатива виглядає сумнівно. Окрім цього, як розповідає Завальнюк, адвокат нагадав про те, що Конституційний суд вже раніше акцентував на неприпустимості припиняти соціальні виплати без ґрунтовних доказів незаконності їхнього отримання, а такі повноваження інспекторів призведуть до розвитку корупції на місцях, адже людям доведеться якось домовлятися із ними, аби залишити собі субсидії.

Як повідомляв Знай.ua, Рябцев заявив, що держава повинна замінити систему подачок системою соціальних пакетів.

Також Знай.ua писав про те, що Завальнюк розповіла, в яких випадках можуть позбавити житла за борги по комуналці.