Цивілізація - не замкнута система. Вона розвивається збалансовано тоді, коли розширюється не дуже швидко і не надто повільно. В ефірі програми Руслана Бізяєва «Культ особистості» аналітик-прогнозист, консультант зі стратегії Володимир Стус розповів, як війни впливають на розвиток цивілізацій.

«І те й інше погано. Але варіант критичної світової війни - це варіант недостатніх можливостей для колонізації, коли відкривається занадто мало, - робить висновок аналітик. - Ми ж говоримо про циклічний процес. То найближчий аналог - це час Реформації, великих географічних відкриттів і Відродження. Друга світова війна - це найближчий аналог ХVI століття. Але там було все м'якше, на перший погляд. Тому що тоді Колумб відкрив новий світ. Гагарін полетів вже пізніше, набагато пізніше, і він не відкрив новий світ, доступний до колонізації на досягнутому технологічному рівні».

Аналітик вважає, що ідеальний час для першого польоту людини в космос настав би через чотириста з гаком років після відкриття Америки Колумбом.

«Якби було повне повторення, Гагарін би відкрив новий світ, доступний для колонізації, в першій половині 90-х років. Так, було б усе м'якше у військовому плані, тому що всі бажаючі могли поїхати, і ресурсів досить. І всі бажаючі могли їхати і освоювати новий світ справедливого суспільства в новому світі», - говорить він.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Єрмолаєв вважає, що Китай стає центром нового геополітичного полюса.

Також Знай.ua повідомляв, що українці, виробляючи космічні технології, стали найбільш опущеними людьми в Європі.