У своїй програмі «Контрольний удар» політолог Максим Ялі пояснив, яку позицію займає Європа щодо України, зокрема в рамках війни з РФ, і заявив, що деякі держави в цьому плані будують свою міжнародну політику за подвійними стандартами.

Ведучий стверджує, що чи не найголовнішим союзником України у війні з РФ є Польща. Також про неї він висловлюється так: «Багаторічний «адвокат» України в Брюсселі наших євроатлантичних прагнень». Окрім цього, додає Ялі, Польща виграла від того, що Україна отримала безвіз: до неї хлинув потік трудових ресурсів і робочої сили. За словами експерта, подібні відносини в України склалися з Чехією, Італією, Португалією, з іншими ж європейськими країнами – меншою мірою.

Але найбільше він акцентує на тому, що деякі держави в Європі будують свою міжнародну політику на подвійних стандартах: ніби підтримують Україну і засуджують агресію РФ, але водночас сприяють добудові Північного потоку-2. Інші ж, розповідає Ялі, мають «подвійний гешефт», тобто домагаються зняття санкцій з РФ і вона взамін надає їм економічні преференції.

У приклад такої держави політолог наводить Угорщину. «Зовсім нещодавно підписала контракт з «Газпромом» на постачання газу в обхід України, при цьому блокуючи співробітництво України з НАТО через мовний закон, і має з трудом приховувані територіальні претензії до України», - зазначає він.

Далі експерт коментує позицію Туреччини: вона не визнає анексію кримського півострова, не вводить санкції проти Росії, будує газопровід поза Україною, має пільги на російський газ, стала газовим хабом. «При цьому Ердоган ледь не єдиний політик у світі сьогодні, який може дозволити собі регулярно наносити геополітичні ляпаси Путіну, і відбуватися при цьому «одними помідорами», як це було після збиття російського військового літака в турецькому повітряному просторі у 2016-му році», - підкреслює Ялі. Принагідно він розповідає про черговий такий ляпас торік: Туреччина підтримала Азербайджан у конфліктів за Нагірний Карабах з Вірменією.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

З іншого боку, відзначає ведучий, Туреччина співпрацює з Україною у військовій сфері і стала чи не найголовнішим її партнером. Зокрема, підкреслює політолог, йдеться не лише про експорт безпілотників, але й про багатомільйонні контракти щодо будівництва кораблів.

Як повідомляв Знай.ua, Ялі заявив, що до кінця року газопровід в обхід України планується ввести в експлуатацію.

Також Знай.ua писав про те, що Ялі розповів, які негативні наслідки терпить Україна через військовий конфлікт з Росією.