Що вдалося за час роботи на посаді першого Генерального прокурора України? Про це юрист, політик, депутат Верховної Ради України трьох скликань, суддя Конституційного Суду України у відставці Віктор Шишкін розповів у програмі Сергія Дойка «Особистість».

«Хтось може сказати, що я себе хвалю. Але всі прокурори, які приходили після мене, приходили «на готовеньке». Це не прокуратура, яку автоматом передали з Української Радянської соціалістичної республіки. Це нова прокуратура. Я весь час студентам кажу: не КДБ була найстрашніша структура в Радянському союзі, а прокуратура», - каже він.

Юрист пояснив, чому так вважалося.

«Шефа КДБ призначало українське начальство. Тобто, коли був КДБ при Раді Міністрів, запрошувала Рада Міністрів. Коли приставку «при» прибрали на останніх етапах правління, здається Брежнєва, стало КДБ СРСР, КДБ УРСР. То призначала президія Верховної Ради, так званий колегіальний президент. Тобто булаву шеф КДБ отримував від української влади», - розповідає він.

Шишкін радить: читайте Конституцію СРСР і Конституцію УРСР!

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

«Прокурора республіки, прокурорів областей: Київської, Донецької, Одеської призначав Генеральний прокурор Союзу РСР. Тобто українська влада не вручала булаву. Те, що вони там погоджували з ЦК Компартії України, мене не цікавить. Як юриста-формаліста мене цікавить документ, на основі якого той свою дупу посадив у відповідне крісло. А це якраз було документом – наказ Генерального прокурора СРСР», - згадує він.

Навіть прокурора району, наприклад, Печерського міста Києва, призначав прокурор республіки, але з затвердженням Генеральним прокурором СРСР, резюмує правознавець.

Як повідомляв Знай.ua, Шишкін заявив, що президентські вибори 2019 року – це операція «Кучма, другий тур».

Також Знай.ua писав про те, що Шишкін розповів, як Кучма отримав законодавчу владу і вийшов з-під удару прокуратури.