Наскільки успішно йде в Україні вакцинація від коронавірусу? Ситуацію у програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24» коментує лікар-епідеміолог Сергій Кравченко.

«Навіть розмови про вакцинацію вже затихають. Зовсім недавно надійшла звістка: в Маріуполі збираються утилізувати тисячу доз вакцини. Не можуть знайти пацієнтів, які пройшли вакцинацію першої дози – люди не залишили свої контактні дані. Щоправда, незрозуміло, як їх тоді вакцинували, адже при цьому потрібно вводити номер телефону в електронну систему. Напевно, скоро поліція з собаками почне шукати пацієнтів і приводити в поліклініки для вакцинації. При цьому третя вакцинація – справа потрібна, і не тільки для України. Потрібно враховувати, що вірус мутує, з'являються нові штами, більш агресивні. Тому для посилення індукції імунітету вельми бажана третя доза вакцини», - говорить експерт.

Втім, за його словами, існує й інший підхід, який практикують, зокрема, в Китаї та РФ – ревакцинація через рік.

«Найближчим часом ми побачимо, що більш ефективно: введення додаткової бустерної дози чи ревакцинація. З точки зору епідеміології для повного викорінення коронавірусу потрібно вакцинувати 98 відсотків населення, тобто всіх, крім алергіків. Але робити це потрібно раціонально – тільки після того, як виробник вакцини завершить третю фазу клінічних випробувань», - зазначає Сергій Кравченко.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Як повідомляє Знай.ua, раніше він рекомендував звертати увагу на безпеку та імуногенність вакцин, і тільки після цього на їх епідеміологічну ефективність.

Також Знай.ua повідомляє, що Кравченко розповів про подробиці медогляду перед вакцинацією.