Кожен з президентів України намагався провести реформування судової системи. Про це у програмі «А як насправді?» з Мирославою Бобровською розповіла юрист, член Венеціанської комісії та радник Президента України Марина Ставнійчук.

«Я не побоюся сказати, що кожен президент України ставив завдання підпорядкувати своєму впливу судову систему. В той час коли для демократичної правової держави дуже важливо, щоби судова система була фахова, незалежна. Щоби судді саме керуючих принципом верховенства права, здійснювали правосуддя», - каже вона.

Під час президентства Віктора Ющенка була прийнята широка концепція реформи судівництва в Україні. Малось на увазі, що треба реформувати судоустрій держави, статус суддів, забезпечити доступ до професії, доступ до посади.

«Забезпечити згідно з Європейською конвенцією прав людини, виконання передовсім статті шостої: ефективне правосуддя у нашій державі. Намагались це зробити. Приходить Янукович і знову починається реформування судової системи. Але ця ознака підпорядкування собі судової реформи була і при Вікторі Андрійовичу. Не стільки самого президента, стільки тих, хто курував безпосередньо судову владу», - пояснює Ставнійчук.

Вона зауважує: з боку Ющенка ніколи не було бажання комусь вказувати, кимось керувати.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

«А інший мій колега справляв безпосередній вплив через більшість своїх власних інтересів. Але весь негатив екстраполювався на президента України. Так само склалась ситуація у Віктора Януковича. Всім же зрозуміло, що той президент в силу своєї підготовки безпосередньо не міг керувати судовою системою. І знайшлись люди, які формували відповідний корпоративний і політичний, і іншій впливи на судову владу шляхом її реформування», - зазначає юрист.

Як повідомляв Знай.ua, Шишкін заявив, що президентські вибори 2019 року – це операція «Кучма, другий тур».

Ткож Знай.ua повідомляла думку дипломата Олександра Щерби про те, що Україну представляють країною, яка ніяк не може знайти себе.