Вплив сил в Азійсько-Тихоокеанському регіоні змінюється, а тим часом Франція залишилася без контракту на поставку Австралії підводних човнів. Цю ситуацію прокоментував політолог Руслан Бізяєв у програмі «Розвилка» з блогером Любов'ю Завальнюк.

Експерт зазначає, що раніше Великобританія та США були союзниками європейських держав у багатьох питаннях, але сьогодні багато чого змінюється. «По-перше, у США починається битва пагорбів Капітолію, а по-друге, Британія намагається відновити свою імперію», - підкреслює він.

Бізяєв акцентує на тому, що тепер флот Австралії, Канади та Британії називається Королівськими військово-морськими силами, а раніше про це говорили скептично і навіть з посмішкою. На його думку, так Великобританія заявляє про свої наміри повернути власну військово-морську міць, адже варто лише глянути на угоду з Австралією, канадську та британську кораблебудівні програми – сумнівів не залишається. З огляду на все це, констатує політолог, співвідношення сил в Азійсько-Тихоокеанському регіоні кардинально зміниться. «Змінюється концепція англо-саксонського світу», - підкреслює експерт.

Принагідно він коментує ситуацію з Китаєм: зараз відбувається модернізація його військово-морського флоту, але в порівнянні з американськими та британськими підводними човнами китайські програють за всіма характеристиками. А відтак, підкреслює Бізяєв, Китаю доведеться поспішити із відповіддю на виклик. Політолог додає, що час для цього, по суті, є, адже й Австралії передадуть підводні човни не завтра. «Але в будь-якому випадку цей крок просто штовхає Китай в обійми Росії», - констатує він.

За словами експерта, те, що США забрали у Франції контракт на будівництво підводних човнів, стосується не лише Франції. «Тому що весь Євросоюз сприйняв ситуацію з французькими підводними човнами як певний політичний ляпас від США після укладення угоди Байдена і Меркель, коли між Європою і адміністрацією Байдена було укладено перемир'я», - підсумовує Бізяєв.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Бізяєв вважає, що бюджет на 2022 рік - це бюджет взяти, щоб віддати.

Також Знай.ua писав про те, що Трюхан розповів, навіщо США та Британія створили альянс з Австралією.