Юрист, член Венеціанської комісії та радник Президента України Марина Ставнійчук у програмі «А як насправді?» з Мирославою Бобровською розповіла про те, як українська влада співпрацювала з венеційською комісією.

«Вже достатньо давно, з часів Віктора Ющенка, я тоді в секретаріаті президента працювала і вела цей напрямок, - каже вона. – А потім була членом Венеційської комісії від України. Багато інших установ та міжнародних організацій користуються висновками Венеційської комісії, в тому числі ОБСЄ, ООН, Європейський суд з прав людини. У нас є домовленість з Венеційською комісією як головним експертним органом Європейського Союзу, ради Європи, що коли Україна ухвалює фундаментальні ключові закони, пов’язані з правами і свободами, верховенством права, свободою, в тому числі слова, - вони завжди передаються на висновки Венеційської комісії перед ухваленням в українському парламенті».

Вона каже, що Україна намагалась дотримуватись оцих домовленостей.

«Віктор Янукович та його команда зі скрипом, тим не менше, притримувались. Порошенко, як хитрий лис, почав грати з цими правилами, вводити Венеційську комісію доволі часто в оману. Голосувати, потім подавати. Наприклад, цей закон 2016 року, Про судоустрій і статус суддів, він до теперішнього часу не був на висновку Венеційської комісії. Це ключовий закон у судовій реформі. В тому числі не подали, бо боялися того, що Венеційська комісія розбереться, а як же він приймався, в неконституційний спосіб», - зазначає юрист.

«Зрештою, вони вже звикли до цих фокусів з боку української влади, вони на це дивляться спокійно», - резюмує Ставнійчук.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Шишкін заявив, що президентські вибори 2019 року – це операція «Кучма, другий тур».

Ткож Знай.ua повідомляла думку дипломата Олександра Щерби про те, що Україну представляють країною, яка ніяк не може знайти себе.