Як з'явилася ідея видання книги «Українські дисиденти»? Про це в програмі Андреаса Умланда «Політична україністика» розповіли головний редактор видавництва «Дух і Літера» Національного університету Києво-Могилянська академія Леонід Фінберг та головний редактор серії «Постаті культури» цього видавництва Олексій Сінченко.

Серія, в рамках якої вийшла книга, називається «Бібліотека опору, бібліотека надії». «Це була моя ідея. Мені хотілося об'єднати книги з різних жанрів, різних сфер, які найбільш важливі для розуміння ХХ століття і початку ХХI», - пояснює Фінберг.

Ідея була - видати саме антологію дисидентів, уточнює Олексій Сінченко. «Ми працювали втрьох: я, Леонід Фінберг і син дисидента Дмитро Стус. Кілька місяців ми обговорювали практично кожен текст. Тому що потрібно було робити вибірку кращого з кращих. Рішення було, щоб представити різноманітні жанри цього руху. Тому що про дисидентство у нас кажуть або як про правозахисний рух, або націоналістичний, або культурницький», - зазначає він.

Книга складається з восьми розділів. У кожному розділі представлений той чи інший жанр, який повинен представити цей період. Перший розділ - це поезія.

«Ми від кожного учасника взяли по кілька поезій, щоб максимально представити і чоловіків, і жінок. Паритетність була важлива. Потім тексти, які були публічними заявами, які були в самвидаві і видавалися за кордоном - «тамвидаві». Були тексти - свідоцтва про в'язниці, лікарні, психіатричні лікарні. Розділ «Інтерв'ю» зібрав перші інтерв'ю, які давали на Заході, коли вдалося виїхати туди», - розповів Сінченко.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Книга закінчується саморефлексією: текстами дисидентів, які осмислюють цей рух вже цілісно. «Незважаючи на формат, книга більш-менш компактна. І головне - це перша книга. Аналогів в Україні в неї не було», - підсумовує він.

Як повідомляв Знай.ua, дисидент Йосип Зісельс розповів про те, як він ставиться до наклепів про себе у ЗМІ.

Також Знай.ua писав про те, що Рябчук високо оцінив шанси України на розвиток: «М'яч на полі України».