Права пацієнта - тонка грань, і для їхнього дотримання потрібні величезні ресурси. Про це розповів президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк у програмі «MyUa».

«З огляду на, що ресурси на одного громадянина в Україні, при тому що зараз збільшено, до 250 доларів на рік - то ясно, що вони часто потрапляють в порушення цих прав. В основному пов'язано з неефективністю, недостатністю лікування, доступу до лікування», - говорить він.

Найчастіше порушується три категорії прав пацієнтів.

«Перша - це відсутність необхідних інструментів, ресурсів, починаючи від таблеток і закінчуючи плазмою для переливання крові. Обмеження доступу до того, щоб допомогти. Друге - це доступ до допомоги. Чому у нас така смертність в ДТП, наприклад? Від моменту ДТП, коли людину покалічили і до часу, коли його починають лікувати, проходить майже три години. Звичайно, будуть вмирати в п'ять разів більше, ніж в Німеччині. Поки довезли, помер. Або пропустили. Ми знаємо, що після 50 років, а краще після 40 щороку жінка повинна робити мамографію. Але про це, як мінімум, треба пам'ятати. Від лікаря повинна СМС прийти: «Зроби мамографію», - міркує Сердюк.

Як говорить один експерт: «Встань і піди!». Але куди йти, а хто там тебе чекає?

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

«І так приходить четверта стадія раку. Питання доступності. Тому на 40 відсотків зменшилася виявлення туберкульозу. А його менше не стало, він десь блукає! Але більше потрапляє в морг. А де ти був п'ять, десять років тому, коли почав хворіти? Скільки ти людей заразив?», - запитує експерт.

Третій момент - людський фактор. Сама по собі хвороба небезпечна, але методи її лікування теж небезпечні.

Знай.ua повідомляв, що, за словами Берестенка, З кожною реформою митниці стає все гірше. І, в першу чергу, стає гірше митнику.

Також Знай.ua повідомляв розповідь Ставнійчук, що Порошенко вводив Венеційську комісію в оману.