Як проходило ядерне роззброєння України, розповів член Комісії з питань екології, колишній народний депутат Юрій Костенко у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня». За його словами, ще наприкінці 80-х Росія почала «задумуватися над цим питанням на рівні науковців».

«Інститут США і Канади повинен розробляти стратегію ядерного роззброєння. У процесі між 90-м і 91-м вже була цілісна стратегія: не допустити ніяким чином розповсюдження ядерної зброї після колапсу Радянського Союзу», - розповідає він.

За словами посадовця, на відміну від росіян, Америка зовсім по-іншому вела дискусію.

«Ми розуміємо, що це ваша ядерна зброя. Ми хотіли б, дійсно, бачити Україну без’ядерною. І на цьому шляху ми готові бути вашими партнерами. Ми не ставимо вам термінів, як Росія ставить «п’ятилітку за чотири роки». Але ми повинні бачити, що рух іде до без’ядерного статусу». Більше того, вони запропонували нам в обмін на ядерне роззброєння своє стратегічне партнерство», - пояснює Костенко.

Це було вже оформлено в 1993 році у липні, після того як Верховна Рада України відмовились ратифікувати договір «Старт-1» по скороченнях і договір «Електронне розповсюдження» як без’ядерна держава.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

«Кравчук провалив це голосування. Слава Богу, підтримав нашу комісію прем’єр Кучма. І після цього моментально тут був міністр оборони США Аспент і каже, дослівно: «Перегортаємо сторінку, коли ми, умовно кажучи, були на стороні Росії. Тепер ми готові повністю з вами співпрацювати». І одразу Клінтон, президент США на той час, домовився з Єльциним про те, що формат переговорів про ядерне роззброєння України буде відбуватися не вдвох, а втрьох. Колосальне досягнення було те, що зробила робоча група», - зауважує він.

Як повідомляв Знай.ua, генерал Кривонос заявив, що повинен робити для України те саме, що свого часу робив Максим Кривонос.

Також Знай.ua повідомляв, що Пелюховський вважає найголовнішим питанням для українців питання миру.