«Вона стала політичним інструментом, інформаційним інструментом, джерелом вербальних атак і загроз. Але, крім усього іншого, ми повинні віддавати собі звіт, що, розмовляючи про іншу оптику вивчення Другої світової війни, ми відразу підпадаємо по закон про фальсифікації історії. Напевно, не найвдаліший закон для демократичного світу, або прямо скажемо: зовсім невдалий. Історія – це наука, яка не переписується. Однак кожне покоління ставить свої питання і вимагає своїх відповідей», - каже вона.

Тому зацементувати історичне знання означає зробити з історичного знання релігію. Але тоді в чому наука?

Автор книги пояснила: вона була б, може, найкращою дослідницею історії Другої світової війни, якби не народилася під час, коли контекст Другої світової війни і її частини - тієї, яка в російській історіографії називається Великою вітчизняною, не був би сформований.

«Навколо мене була репресована пам'ять, про яку її носії не хотіли говорити, чи говорили застереженнями, натяками. Складно підібрати гарне слово, щоб пояснити, як це звучало. Як звучала історія війни в переказах окупованих людей. Старі люди дивилися телевізор, модну тоді в Радянському союзі італійську естраду і могли прокоментувати це так: «О, італійці. Вони красиві були». Потім тихо-тихо називалося якесь ім'я: якоїсь жінки, якоїсь дитини, яка вже доросла», - розповідає Стяжкіна.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Астролог побачив у травні "лихо" для України Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Як повідомляв Знай.uа, Щерба пояснив, як Європа сприймає націоналізм.

Також Знай.uа повідомляв, чому Гуменюк вирішила написати книгу про окупований Крим.