Про це вона розповіла у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua.

«Новина про те, що з травня поточного року до кінця наступного опалювального сезону тариф на газ не повинен змінюватися обрадувала українців. Річний тариф повинен захистити населення від щомісячних стрибків цін. Однак, українців можуть автоматично перевести на більш високий тариф, про що вони вже дізнаються після зміни ціни», - заявила Котенкова.

Наприклад, зазначила вона, ціна на газ для таких клієнтів у вересні становить 12 грн за куб, за повідомленням «Нафтогазу». Втім, за словами журналістки, багато українців не стежать за всім цим. Котенкова додала, що багато хто навіть не вдивляється в платіжки, а дивиться тільки на суму, виділену жирним шрифтом, і вже тим більше не вникає в усі тонкощі змін, про які нас не поспішають попереджати.

«Вся річ у тім, що «Нафтогаз» є також і «постачальником останньої надії». Це поняття введено для того, щоб захистити споживачів від відключень від газу і опалення. Тим людям, які є клієнтами «Нафтогазу», встановили тариф у 7,96 грн – він не буде змінюватися рік. Що стосується абонентів постачальника останньої надії, то таким клієнтам у вересні доведеться за куб газу заплатити 12 грн. Правда, з кожним місяцем ця вартість переглядається», - розповіла Котенкова.

Вона пояснила, що, якщо компанія, що поставляє газ своїм клієнтам, не може виконувати обов'язки, її клієнтів автоматично переводять до постачальника останньої надії на 60 днів. Журналістка зазначила, що про це люди дізнаються вже після того, як їх перевели, і не всі компанії розміщують у себе інформацію про те, що більше не можуть обслуговувати клієнтів. За її словами, «Нафтогаз» як постачальник останньої надії гарантує безперебійну подачу газу клієнтам попередньої компанії протягом 60 днів, а якщо не вибрати нового постачальника в зазначений термін, то таким абонентам просто припинять подачу газу.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

«І тут, так би мовити, вибір без вибору, оскільки таким клієнтам в будь-якому випадку доведеться вибирати собі нового постачальника. Але, щоб не платити більше, бажано підписати договір з новою компанією в короткі терміни. І ще важливо щоб не було боргів. Якщо є борги – їх потрібно погасити у попереднього постачальника газу, тільки тоді приєднають до нового постачальника газу», - додала Котенкова.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Попенко, що з тарифами по опаленню ситуація набагато складніше, ніж з електроенергією.

Також раніше для Знай.ua Рябцев пояснював, коли, чому і для кого придумали субсидії.