Про це він розповів під час бесіди з ведучим Петром Охотіним у програмі «Tiger news».

«Китай зумів за 40 років вибудуватися свої пропозиції, які випереджають за своїми ідеями навіть хитрі засоби обмеження розвитку. Наприклад, Китай першим додумався до Шовкового шляху. Звичайно, були поставки, логістичні мережі. Вони організовувались компаніями, навіть транснаціональними, але це був хаотичний ринковий розвиток. І тут з’являється ідея відлагодити логістику. Наступним кроком було створення точок виробництва на шляху, потім кластерів виробництва, а потім все це поєднано. І потім уже вбудовування в загальний ланцюг доданої вартості», - каже він.

У цей момент, за словами Панченка, китайців зрозуміли, нарешті, американці. І вони почали будувати свою, зустрічну ініціативу B3W (Build Back Better World).

«Ця ініціатива Сполучених Штатів запізніла на п’ять років, але вона ідеологічно більш крута. Під неї потрібні ті ж самі трильйони доларів і, найголовніше, час, який витрачав Китай. У них є ще один фантастичний інструмент. Китайці все зробили, крім одного: немає фінансового інструменту. Тобто щоб усе це підтримувати, весь цей шлях, в який вбудовані ланцюги вартості, коли весь світ працює по ідеологічній установці Китаю, - немає тут одного інструменту, але дуже важливого, фінансового», - міркує економіст.

У американців цей інструмент є. Це не тільки долар, а сама фінансова система.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

«Тобто рішення про те, щоб побудувати порт, чи дорогу, чи спеціальну економічну зону з заводами, може бути прийнято. Його можна прорахувати, можна профінансувати підготовку проєктів. Але саме фінансування повністю здійснюються тими організаціями, які більш-менш належать до західного світу. Китай тільки починає підніматися, але тут же сталась іпотечна криза. Їм треба довго проживати те, що проживала Америка, для того, щоб мати такі фінансові інститути», - резюмує Панченко.

Як повідомляв Знай.ua, Єрмолаєв заявив, що Китай стає центром нового геополітичного полюса.

Також Знай.ua повідомляв, що Стус припустив, що Гагаріну було б краще злітати в космос на початку 90-х.