Про це він розповів на ютуб-каналі «Національний Корпус».

«Це питання для нашої країни не нове, тому що воно постало ще з перших обмінів. Тоді багато з тих, хто повертався на підконтрольну територію України, стикався з проблемою відсутності документів, коштів або житла. Наприкінці 2017 року народними депутатами Юрієм-Богданом Шухевичем, Олександром Третьяковим, Андрієм Білецьким та Олегом Петренком було зареєстровано відповідний законопроєкт, який покликаний був передбачити ряд державних гарантів для осіб, які були позбавлені волі державою-агресором», - сказав Шендибило.

Як зазначив юрист, цей законопроєкт було підтримано Верховною Радою 8-го скликання у першому читані, тому, згідно з регламентом, його повинні було розглянути й у нинішньому парламенті. За словами експерта, нинішнє скликання принципово ігнорувало здобутки попередників і лише 27 вересня цього року президент зареєстрував цей законопроєкт як невідкладний.

«Лише минулого тижня комітет його розглянув і рекомендував прийняти за основу. Норма даного проєкту поширюється на дві категорії осіб, які перебувають під захистом Женевських конвенцій: військовополонені, які перебували у складі сил безпеки та оборони, а також цивільні полонені, які відстоювали у той чи інший спосіб територіальну цілісність України або яких було взято у полон з метою примусити нашу країну вчинити певні дії, як умову звільнення», - підкреслив Шендибило.

За словами експерта, ухвалювати рішення про встановлення факту позбавлення свободи буде спеціальна комісія при Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій, а до складу цієї комісії будуть входити представники президента, МЗС, МВС, Міністерства оборони, Міністерства юстиції, Офісу Генпрокурора, СБУ, а також представники профільних громадських організацій.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

«Для тих, кого перевірить комісія та кого буде включено до реєстру, буде передбачена щорічна допомога, яка виплачуватиметься цій особі або їй близьким. Закон передбачає разову грошову допомогу, яка виплачуватиметься у разі загибелі цієї особи. Розміри грошових допомог буде встановлювати Кабмін», - зазначено Шендибило.

Як зазначив юрист, закон передбачає також санітарно-курортне лікування, надання правової допомоги, надання житла та трудових прав (збереження трудового місця під час перебування у полоні, а також державне сприяння працевлаштуванню).

«Ініціатива досить правильна і дуже шкода, що на восьмий рік війни законопроєкт не спромоглися реалізувати», - підкреслив Шендибило.

Як повідомляв Знай.ua, Дмитра Кухарчука суд не відпустив з під варти.

Також Знай.ua повідомляв: Нацкорпус заявив, що Україні потрібен закон проти колаборантів.