Про це стало відомо з програми «Суть подій» на каналі Знай.ua.

«Українського газу вистачить на весь опалювальний сезон. Тому, що б нам не розповідали можновладці – все це буде чергова брехня. Ціни на природний газ, який видобувається в Україні, взагалі не повинні прив'язуватися до спекулятивних ринкових цін. Такого газу в Україні достатньо, щоби повністю забезпечити потреби населення протягом опалювального сезону», - каже Котенкова.

Вона пояснила, що газ, який видобувають у нашій країні, не повинен коштувати стільки, скільки він коштує зараз. Утім, зауважує журналістка, сьогодні ми маємо ситуацію зовсім іншу, де наш газ прирівнюється в ціні до спекулятивних світових, незважаючи на те, що газ у нас є.

За словами Котенкової, протягом опалювального сезону населення та теплокомуненерго споживають близько 11-12 мільярдів кубометрів газу на рік, а щорічний внутрішній видобуток в Україні становить близько 20 млрд кубометрів на рік. Вона повідомила, що зараз у підземних газових сховищах зберігається щонайменше 5 млрд кубометрів, доступних для НАК «Нафтогаз України», і якщо розділити ці 20 млрд навпіл і додати 5 млрд, буде приблизно 15 млрд кубометрів, а споживається близько 12 млрд.

«А тим часом тарифи на газ для українців вже змінилися. Постачальники оприлюднили тарифи на газ для українців у жовтні. За річною вартістю ціна коливається від 7,8 грн до 14,9 гривень, а за місячною сягає 31 грн. Ціна на газ зашкалює», – заявила Котенкова.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Журналістка додала, що цю ситуацію в ОП визнають, але при цьому представники влади запевняють, що держава намагається допомагати місцевому самоврядуванню у подоланні кризи, в тому числі й за рахунок зниження вартості.

«Промислові підприємства не витримують існуючих цін на газ. І дай Боже, щоб зима була тепла. І то, думаю, це особливо ситуацію не врятує», - вважає Котенкова.

Як повідомляв Знай.ua зі слів Решмеділової, що наш бюджет - це бюджет бідності, який не закладає нам зростання і тих посильних доходів, які б гасили тарифи.

Також Знай.ua повідомляв, що Загородній запропонував можливий спосіб зниження ціни на газ.