Про це вона розповіла у програмі «Суб’єктивно з Янікою Мерило».

За словами гості програми, у них була доволі проста задумка: «весь процес будівництва від моменту, коли забудовник чи замовник подає всі документи, починаючи від земельної ділянки, потім отримує дозвіл на будівництво, потім він будує, вводить будинок в експлуатацію, а потім отримує документи на право власності». Далі, додає Шуляк, будинок йде в експлуатацію і через 150 років його можна знести, а вся інформація має зберігатися в одному місці.

Вона підкреслює, що тепер таке місце справді є - Єдина електронна система у сфері будівництва. «Два роки Міністерство цифрової трансформації працювало над тим, щоб технічно була створена ця електронна система. А ми на своєму законодавчому рівні ще у 2019 році прийняли закон, який створив законодавче поле, щоб така система існувала», - розповідає політик.

Сьогодні же, додає Шуляк, можна спостерігати розвиток та наповнення системи: зараз у ній налічуються десятки тисяч користувачів і вона видала сотні тисяч документів. «Система буде розвиватися, буде ще більше користувачів», - переконана фахівець. Водночас депутат акцентує на тому, що раніше виготовленням технічного паспорта займалося БТІ, треба було підкладати копії, відвантажувати у форматі ПДФ-файлу, а зараз – все проходить через систему безпосередньо.

Найголовнішим гостя програми називає той факт, що у системі працюють і забудовники, і проєктувальники, і інженери технічного нагляду, і чиновники, що займаються видачою різних документів і внесенням інформації до об’єктів спадщини культури. «Зараз цією системою кожного чиновника і кожну людину, яка працює на певному етапі будівництва, можна ідентифікувати. Вона в системі ставить свій електронний підпис», - зауважує Шуляк.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Шуляк розповіла, як Єдина електронна система у сфері будівництва змінює життя українців.

Також Знай.ua писав про те, що Яніка Мерило розповіла, які інвестори можуть принести користь у сфері стартапів.