Експерт Національної Асамблеї України, керівник громадського руху «Народна ініціатива» Олексій Якименко вважає, що Україна живе у просторі постійних революцій: Революція на граніті, Помаранчева революція та Євромайдан, електоральний Майдан.

«Якщо ми кажемо, що це були повстання, вони були в межах єдиного процесу, ми це називаємо нашою боротьбою, або нашою революцією, то тоді ми кажемо, що вона незавершена. Потрібно подивитися, до чого ми прагнемо, і до чого ми прийшли. Напевно, результат – це справедливість. Це справедливе суспільство, бо чим більше людей, які починають боротися, тим більш справедливим стає суспільство. На етапах наших повстань такі люди якраз виникали. Їх потім знищували в різних формах», - каже він.

Цікаво подивитися на структуру самого Майдану 2004 року. Було декілька осіб, які закликали до Майдану. Це були Ющенко, Тимошенко і деякі групи. Він був більш централізований, ніж децентралізований.

«Велась боротьба за свободу, за можливість думати і висловлювати свої думки. 2014 рік відбувався на процесах боротьби проти несправедливості. Хоча, напевно, наступний етап після свободи – ми повинні були виборювати справедливість. Але, оскільки був деспот, ми трохи не досягли етапу боротьби за справедливість – тобто формувати ідеї, на яких справедливість народжується, і розуміння самої справедливості. І ми повернулися в минуле і почали вести боротьбу за несправедливість», - міркує експерт.

Якщо під час Майдану 2004 року чотири групи впливали на суспільні процеси, то у 2014 році він був повністю децентралізований.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

«Це дало змогу потім об’єднуватися невеличким групам і чинити опір. Суспільство після 2014 року зрозуміло, що на майданах питання не вирішуються», - робить висновок Якименко.

Знай.ua повідомляв думку Леоніда Фінберга про національну самосвідомість: Це дуже сильна частина ментальності будь-якої людини.

Також Знай.ua повідомляв, як у радянський час Олексію Гараню вдалося видати антирадянську книгу.