Про це він розповів у програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди».

Як розповідає гість програми, «Майстер та Маргарита» має 3-4 сюжетні пласти. Зокрема, перший, каже він, – це любовна історія, де Сталіна немає, але він присутній в інших: «Є «Єршалаїм», де Сталін поданий, як Понтій Пілат зі своїми секретними службами, і є історія про Воланда, який зі своєю свитою подорожує Москвою, де Сталіна грає Воланд: «Я зло, яке вічно творить добро».

Принагідно Гайдай звертає увагу на те, що «Майстер і Маргарита» доволі сильно відрізняється від інших текстів Булгакова, наприклад, від «Білої гвардії» чи «Записок доктора». «Зрозуміло, що це він написав, але питання, чому він написав такий твір, що відрізняється від своїх інших?», - запитує експерт.

Зокрема він є прихильником теорії, що Булгаков писав «Майстра і Маргариту» протягом 20 років як лист Сталіну. До того ж, каже політолог, роман, очевидно, написаний так легко для того, аби Сталін буквально «запоєм» його прочитав. На думку Гайдая, цим текстом Булгаков залишив Сталіну послання щодо репресій: «Так, ці люди заслужили, щоб ти творив над ними репресії, але не чіпай майстрів, бо про тебе розкажуть не репресовані люди, а майстри, які як про тебе напишуть, таким ти і залишишся в історії».

Загалом же, міркує він, ця тактика часто застосовується щодо журналістів: саме вони подають політика суспільству, а тому чіпати їх не варто, яким би негативним не було до них ставлення. Принагідно гість програми провів аналогію із тим, як поводився президент Зеленський на своєму пресмарафоні.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Гайдай заявив, що інфантильність властива більшості людей.

Також Знай.ua писав про те, що Гайдай вважає Україну «державою імітації та обману».