Про це він розповів у програмі #SaveФОП з Сергієм Доротичем.

«Наприклад, ви на опті закупили якусь номенклатуру. Через цю декларацію, в тому числі через електронний кабінет платника податків, все це зафіксовано: товар, що ви купили, у кого купили й таке інше – воно вже зафіксовано. Є питання груп малого підприємництва і мікропідприємництва. По мікро – тут може бути ще більш спрощена система. Але потрібно тоді сідати за стіл разом і домовлятися: дивіться, система може бути спрощеною, але за ці роки ФОПів часто використовували як інструмент оптимізації податків. У нас великі магазини оформлювали своїх касирів як ФОПів і банально уходили від оподаткування», - каже він.

Через цю всю історію багато хто в суспільстві не дуже ФОПів і підтримує. Не тому що вони якісь погані, а тому, що цей інститут спотворений. Так склалося історично, що його використання скривджено.

«Скривджено як з точки зору недобросовісного використання великими мережами цього інструменту, так і самою державою. Держава за ці більше ніж 20 років не спромоглася навести лад у цій системі. Найбільші товарні мережі так діяли багато років. У нас найбільший експортер олії, це компанії, які є по суті торговельними мережами, і їхніми сусідами по розміру експорту, як наслідок отримання відшкодування ПДВ, є велика мережа, яка продає нафтопродукти. Для мене зрозуміло, що це абсолютно використання схеми», - зазначає економіст.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Анатолій Амелін прогнозує посилення хаосу на світових ринках: «Ковід нікуди не пішов».

Також Знай.ua повідомляв думку Дмитра Васильця, що співпраця України з Міжнародним валютним фондом небезпечна для її економіки та державності.