Про це він розповів у своїй програмі «Контрольний удар».

Передусім експерт нагадує, що стаття Washington Post про ймовірність російського вторгнення на територію України з’явилася за кілька днів до відеозустрічі. Тут же зазначалося, розповідає він, що метою стягнення військ РФ до українського кордону є створення напруги, відмова Україні від Вашингтона щодо вступу в НАТО та неучасть Альянсу у військових діях на цій території.

Максим Ялі підкреслює, що всі ці питання президенти РФ та США можуть почати обговорювати вже наступного тижня на своїй відеозустрічі. «У дипломатії діє неписане правило: «Хочеш отримати бажане, вимагай нереального». Ось саме так і варто сприймати ультиматуми та «хотілки» Кремля», - міркує він.

Принагідно політолог аналізує реакцію європейських держав НАТО і зазначає, що Кремль справді намагається схилити Альянс, окрім Польщі та країн Балтії, на свій бік і отримати гарантії того, що найближчим часом вони не приймуть Україну. «Вийде «прогнути» Захід – чудово, не вийде – і реалізацією Мінських угод на даному етапі також задовольнимось», - додає Максим Ялі. За його словами, Україні можна буде справді забути про НАТО, якщо влада виконає Мінські угоди і ОРДЛО отримають особливий статус.

До того ж, підкреслює експерт, інформаційна хвиля про можливість наступу РФ була потрібна саме для того, аби зустріч російського та американського президентів мала обґрунтування. Якщо ж після зустрічі РФ прибере свої війська із кордонів з Україною, пояснює Максим Ялі, то все це буде подаватися як наміри Байдена запобігти розгортанню повномасштабної війни та ліквідувати загрозу міжнародній безпеці. Тим не менш, розповідає політолог, для України ця зустріч має певні небезпеки: «Її долю обговорюватимуть без її участі».

Популярні новини зараз
Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Українцям збільшать доплати та пільги: коли можна буде отримати Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає
Показати ще

Максим Ялі попереджає, що Байден з Путіним можуть прийняти такі рішення, що будуть суперечити українським національним інтересам. «Якщо їм вдасться домовитися і з інших ключових питань – Ірану, Сирії, а головне – як мінімум нейтралітету Росії у протистоянні США з Китаєм, тоді вже найближчим часом тиск на Україну щодо виконання Мінських угод щодо Кремлівського сценарію з боку США може різко зрости», - переконаний експерт.

Як повідомляв Знай.ua, Ялі розповів, навіщо Росія підвищує градус напруги на кордоні з Україною.

Також Знай.ua писав про те, що Ялі прокоментував «держпереворот», який мав відбутися 1 грудня.