Про це він розповів у програмі Руслана Бізяєва «Культ особистості».

«Якщо говорити про постмодерн у мистецтві та у суспільно-політичному житті, то ми це можемо зафіксувати мало не в Римській імперії. Постмодерн – це щось нове. Раніше цим словом позначали будь-які кризові явища у суспільно-політичному житті. До речі, навіть через те, що ми це називаємо постмодерном, ми говоримо, що це розкладання модерну. Для стародавньої Римської імперії це, мабуть, фінальні акорди. Тоді ми бачили змішання різних думок: платонізм, містицизм, язичництво, зароджується християнство. У політичному житті Нерон, Калігула – загалом, чого там не було», - говорить він.

Було дуже весело і не було цілісності ні мислення, ні світогляду. Все розкладалося, фрагментувалося і, до речі, дало нам літературну форму роману, вказує філософ.

«До Римської імперії жодних романів не було, тому що нікого не цікавило особисте життя окремої людини. Один давньоримський літературний критик, зіткнувшись із романом про воїна, що відстав від війська, засуджує автора. Він нервує: навіщо все це про його переживання? Нам важливо знати, чи дійшов він до місця битви чи ні?», - розповідає філософ.

Він стверджує, що для Римської імперії була характерна техно-глобалізація: «В цьому світі було місце для всього й одразу: для різних націй, вірувань, філософських позицій тощо».

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Знай.ua повідомляв, що Сергій Алушкін розповів, як віртуальна реальність впливає на реальних людей.

Також Знай.ua повідомляв, що Колекціонер і галерист Максим Волошин переконаний, що українське мистецтво має всі шанси вийти на світовий ринок і стати трендом.