Про це він розповів у програмі «Акценти» з Тетяною Резвін.

На думку гостя програми, присутність військ НАТО в Україні в теорії могла б стримати російську агресію. «На території України вже є американські, канадські та британські військові, але це невеликі місії», - зазначає він. Зокрема, розповідає Олександр Мусієнко, йдеться про військових радників і спільні навчання з українськими військовими, але не про військові місії, що теоретично можуть становити загрозу. «Ідея полягає в тому, щоб розширити ці місії, можливо, з наданими для них додатковими повноваженнями для того, щоб вони виконували певні навчально-тренувальні функції», - міркує він.

З іншого боку, попереджає експерт, РФ може сприйняти присутність миротворців НАТО на Донбасі як провокацію. Аби не бути голослівним, Олександр Мусієнко розповідає про досвід Польщі: вона стала членом НАТО у 1999 році, але рішення про розміщення на її території стаціонарної бази США прийняли лише у 2018-2019 роках. «З теорії вони вже вийшли на якісь практичні напрямки. Пройшло майже двадцять років, будучи членами НАТО. Це до того, що хтось кого провокував, американці навіть до Польщі солдатів не відправляли», - каже гість програми.

Також він зазначає, що на території держав Балтії війська НАТО перебувають на ротаційній основі, тобто постійних баз немає і вони завжди змінюються. Мета такого рішення, пояснює експерт, - не дати можливості РФ інтерпретувати це як провокацію.

За словами Олександра Мусієнка, цей варіант підходить і для України, але поки що держави, які підтримують нас, не дійшли консенсусу. Зокрема, додає він, йдеться про США, Великобританію та Канаду – Україна розраховує на допомогу з їхнього боку.

Популярні новини зараз
Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Пенсійні виплати українців можуть скоротитися наполовину
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Мусієнко розповів, що таке «червоні лінії» для України у розумінні Путіна та Кремля.

Також Знай.ua писав про те, що Тиран заявила, що НАТО «вписується» у військові дії лише за членів НАТО.