Радник секретаря РНБО Павло Жовніренко розповів, чи можна Будапештський меморандум вважати твердими гарантіями та домовленостями для України.

Про це він розповів у програмі Вадима Трюхана «Дипломатична кухня».

«У нас були тверді гарантії і говорити про те, що це (Будапештський меморандум, - Ред.) недієздатний документ – неправильно, тому що у цьому документі два основних пункти: перше – гарантування територіальної цілісності та суверенітету та друге – прописаний формат переговорів у разі порушення цього меморандуму (Будапештського, - Ред.)», - зазначив Павло Жовніренко.

За словами експерта, після початку збройної агресії Росії проти України ми так і не використали другий пункт Будапештського меморандуму. На думку експерта, Україна справді отримала певні гарантії після підписання Будапештського меморандуму.

«Від моменту незалежності України почалися вимагання здати ядерну зброю, причому тиск був більший з боку США. Головна аргументація – ракети були направлені у сторону Сполучених Штатів», - сказав Павло Жовніренко.

Популярні новини зараз
Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Ухилянт з ганьби перетворився на бренд: втікачі жартують, українці – лютують 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину "Велика активація": астролог визначив, коли українська земля позбавиться окупантів
Показати ще

Як зазначив експерт, якщо подивитися на текст Будапештського меморандуму, то можна зрозуміти, що Британія та США трактували договір саме як отримання Україною гарантій щодо територіальної цілісності та суверенітету в обмін на відмову від ядерної зброї, тому що голови держав підписалися саме під словом «гарантії», тобто фактично зобов’язуючись їх виконувати. На думку експерта, не можна знецінювати цей документ, тому що він досі є ефективним для вирішення проблем України.

Як повідомляв Знай.uа, Олександр Моцик розповів, які проблеми виникли з розподілом посольств після розпаду СРСР.

Також Знай.ua публікував слова Олександра Чалого: Ми вперше розуміємо, що ми залишаємося віч-на-віч з Російською Федерацією.