Експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса поміркував над тим, з якою метою Путін зробив свої послання щодо двосторонніх відносин із США та щодо НАТО.

Про це він розповів у програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди».

На думку гостя програми, можна було б вважати все нормальним, якби західні партнери не відреагували так по-різному. Зокрема, зазначає Ілія Куса, категорично йти на діалог з РФ ніхто не відмовлявся. «Була заява генсека НАТО Столтенберґа. Він сказав, що, звичайно, ми не вестимемо переговори з Росією щодо сфер впливу», - розповідає він.

За словами експерта, американці та європейці повторюють цю мантру ще із закінчення Другої світової війни: тоді вони вирішили дотримуватися принципу обходитися без сфер впливу, оскільки таке поняття відсутнє в ліберально-демократичному світі. «У новій системі міжнародних відносин, особливо після 90-х років, коли Штати спробували побудувати цей новий світовий порядок з ліберальним ядром, вони спробували зробити фокус на ціннісний компонент і уникнути категорій realpolitic», - розповідає Ілія Куса і додає, що втілити цього так і не вдалося.

З іншого боку, зазначає гість програми, головний дипломат ЄС Жозеп Боррель заявив, що Європі навпаки варто приєднуватися до всіх російсько-американських переговорів щодо правових гарантій безпеки. «Він не сказав: «Ні, ми в жодному разі не вестимемо такий діалог! Питання закрито і так далі». Він сказав: «Якщо що – ми теж братимемо участь у цьому», - розповідає Ілія Куса.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Куса розповів, чи слід очікувати на повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Також Знай.ua писав про те, що Куса розповів, для чого Росії нагнітання ситуації навколо України.