Політолог-міжнародник Максим Ялі розповів про політичне протистояння Токаєва та Назарбаєва в Казахстані, що сприяло виникненню збройних масових заворушень у країні.

Про це він розповів у програмі «Контрольний удар із Максимом Ялі».

На думку Максима Ялі, політична конкуренція кланів Назарбаєва та Токаєва у боротьбі за владу є однією з головних причин переростання мирних протестів у Казахстані у масові заворушення із застосуванням зброї. Він додав, що ця конкуренція розпочалася ще у 2019 році з моменту обрання Токаєва на посаду президента країни.

«Слід зазначити, що Токаєв діяв швидко, рішуче і, як бачимо, без грубих помилок. Він оперативно задовольнив усі економічні вимоги протестувальників, знизив ціни на газ, з яких усе й почалося, а також запровадив мораторій на підвищення цін на комунальні послуги на пів року», - розповів Максим Ялі.

Експерт нагадав, що потім Токаєв протягом одного дня зняв Назарбаєва з посади голови ради національної безпеки та його родичів з ключових посад у цій сфері. Таким чином, зазначив політолог, частково задовольнивши вже політичні вимоги протестувальників, які вимагали відходу Назарбаєва та його клану від влади. І заразом зміцнив власні позиції.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

«Потім уже найближчі родичі Назарбаєва, зрозумівши, що Токаєв має намір усунути їх від влади та перерозподілити згодом їхні економічні активи, пішли у контрнаступ. І задіяли власні силові ресурси у вигляді так званих «тітушок» – загонів з молодих людей зі спортивним та бойовим досвідом, у тому числі із суміжних країн, які за винагороду та можливість помородерствувати надають власні послуги у різних країнах», - розповів Максим Ялі.

На його думку, події розвивалися настільки стрімко через саботаж правоохоронними органами наказів Токаєва, що ще 5 січня було неясно, чи зможе він утримати владу. Максим Ялі додав, що основним центром протестів стала колишня столиця Казахстану – місто Алмати. Він зазначив, що місто, за словами Токаєва, атакували 20 тисяч міжнародних терористів, які одразу ж зайнялися пограбуванням та мародерством, а також вступили у збройне протистояння із правоохоронними органами.

Як повідомляв Знай.ua, Новохатський порівняв ситуацію в Україні з Веймарською республікою.

Також Знай.ua писав про те, що Карижський розповів, у чому відмінність культурних воєн в Україні та США.