Політолог-міжнародник Максим Ялі поміркував над ключовими причинами сьогоднішніх подій у Казахстані і назвав серед них соціальну нерівність, демографічні проблеми та корупцію.

Про це він розповів у програмі «Контрольний удар з Максимом Ялі».

Експерт називає кілька причин того, що сотні тисяч людей у Казахстані вийшли на масові протести проти влади. «Корупція у вищих ешелонах влади та зосередження багатства в руках представників клану Назарбаєва», - зазначає він. Окрім цього, додає Максим Ялі, свою роль відіграла відірваність верхівки влади від тих проблем, які має суспільство через своє довге правління та незмінність керівництва держави взагалі.

Також серед причин заворушень експерт називає розшарування суспільства: бідна більшість, добробут якої вже протягом багатьох років залишає бажати кращого, та надзвичайно багата еліта. «По-друге, демографія – середній вік жителя Казахстану на сьогодні – 25 років», - додає він.

Як розповідає Максим Ялі, мільйони казахстанців, зокрема у сільській місцевості та у міських околицях, зараз у розквіті сил, але у них немає перспектив, аби покращити свій соціально-економічний стан. Водночас, додає він, цим людям доводиться дивитися у соціальних мережах на розкішне життя своїх же однолітків, які є представниками верхівки правлячих кланів.

Популярні новини зараз
За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками
Показати ще

Загалом же, каже політолог, мирні протести швидкими темпами переросли у масові збройні протести ще й зі спробою здійснення державного перевороту через політичний конфлікт кланів Токаєва та Назарбаєва через владу. До того ж, нагадує він, цей конфлікт тягнеться ще з 2019 року, коли Токаєв переміг на президентських виборах Казахстану.

Як повідомляв Знай.ua, Ялі пояснив, чому виникли протести у Казахстані.

Також Знай.ua писав про те, що Ялі розповів про вплив політичної конкуренції на виникнення протестів у Казахстані.