Політичний аналітик Руслан Бізяєв поділився своїми міркуваннями щодо того, хто стоїть за масовими протестами казахів, які тенденції та сили, а також можливі організатори.

Про це він розповідає у програмі «Прогноз» на каналі «Знай 24».

За словами аналітика, протести у Казахстані мають зовнішні і внутрішні фактори. «Зовнішній у тому, що у Казахстані йде протистояння Росії та Китаю», - каже він. Зокрема, розповідає Руслан Бізяєв, Назарбаєв мав щільну співпрацю з Великобританію, а один із лобістів на Заході – колишній прем’єр країни Тоні Блер. До того ж, додає гість програми, після Назарбаєва в Казахстан прийшов капітал.

Далі він розповідає про внутрішні фактори: «Внутрішній фактор – це протистояння Токаєва та Назарбаєва з його оточенням». Як пояснює аналітик, люди Назарбаєва займали головні посади у структурі влади Казахстану, сюди входять і силові відомства. «Жодний Майдан у Казахстані був би неможливий, якби його не пропустив Комітет національної безпеки», - підкреслює Руслан Бізяєв.

Принагідно він згадує, що в Україні така ситуація була протягом 2013-2014 років, а щоб люди були готові до вуличних боїв, необхідний час і прикриття.

Популярні новини зараз
Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Загалом же, міркує експерт, головною причиною стало те, що Токаєв усвідомив своє небажання бути оперетковим «президентом» при більш реальному – Назарбаєві.

Як повідомляв Знай.ua, Ялі пояснив, чому виникли протести у Казахстані.

Також Знай.ua писав про те, що Ялі розповів про вплив політичної конкуренції на виникнення протестів у Казахстані.