Філософ Сергій Дацюк поміркував над тим, з яких причин зовнішня українська політика за весь час незалежності держави будувалася неправильно.

Про це він розповів у програмі «Романенко. Бесіди».

Гість програми звертає увагу на те, що з моменту проголошення незалежності Україні змінила свою зовнішньополітичну позицію два рази. «І обидва рази ці рішення були рефлексивними, вони приймалися не як результаті мозкового штурму чи загальнонаціонального круглого столу», - підкреслює він. Зокрема, зазначає Сергій Дацюк, спершу Україні позиціонувала себе як позаблокову та нейтральну державу, але у 2014 році було взято курс на вступ у НАТО та ЄС.

Філософ зауважує, що цій темі не присвячено ані книг, ані досліджень, ані статей. «Чим керувалися люди, які прописали у Конституції курс у НАТО та ЄС? Відповіді немає, як немає і розмови про розуміння», - міркує він.

Як пояснює гість програми, одиниця розуміння – це рефлексивна модель або є їхній набір. У приклад Сергій Дацюк наводить модель мирного життя, де описується характер відносин України з РФ та ЄС, вказується, з ким вони дружні. Він переконаний, що ця модель і повинна стати базою зовнішньої політики України.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

До того ж, додає філософ, країна повинна мати модель дії на той випадок, якщо виникне військова загроза. «Йдеться про загрозу із застосуванням звичайної зброї, а ядерна загроза – це вже третя модель», - каже він і додає, що ядерна війна принципово відрізняється від звичайної.

Як повідомляв Знай.ua, Бортник розповів про можливі зовнішньополітичні курси України.

Також Знай.ua писав про те, що Кучухідзе заявив, що Росія навряд чи зміниться.