Про це він розповів на своєму YouTube-каналі.

Руслан Бортник зазначив, що Україна спочатку постійно тримала руку на пульсі цих подій. При цьому, на його думку, намагаючись уникнути наслідків цієї ситуації в Казахстані, український уряд реагував дуже витримано, тихо, толерантно та виважено, не переходячи на бік ні протестувальників, ні влади.

«Україна робила все, щоб уникнути наслідків. Але наслідки, безперечно, будуть. По-перше, треба розуміти, що Казахстан є одним з ключових ринків збуту української продукції сільського господарства та частини машинобудування досі. Понад 300 млн доларів товарообігу українського експорту до Казахстану за 2020 рік. І, звісно, Україні важливо зберегти цей ринок», - вважає Руслан Бортник.

За його словами, ще важливіше для України було зберегти можливість отримання з Казахстану газу та вугілля. Політолог зазначив, що щодо вугілля між країнами є контракти, але вони поки що через логістику не реалізовуються. Руслан Бортник додав, що є надія, що ми, як і раніше, зможемо купувати казахстанське вугілля, і тому тут треба поводитися обережно.

«Не варто забувати, що вся казахстанська економіка, енергетика побудована за участю західних компаній. Там італійські, британські, американські компанії, і це також впливає на українську позицію. Україна намагалася не зруйнувати, не спровокувати, не зіграти якусь роль, яка могла бути використана політично проти України, для викидання України з цього ринку», - пояснив Руслан Бортник.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Ялі заявив, що підвищення ціни на скраплений газ у Казахстані було лише сірником, що спалахнув.

Також Знай.ua писав про те, що Хандогій розповів про можливі наслідки протестів казахів.