Повне відео розслідування можна подивитися на Youtube-каналі «My.ua».

«Сьогодні «Дія» надає можливість сплачувати не тільки податки, а й штрафи за порушення ПДР. Це зручно: не треба відстоювати черги, а можна просто у декілька кліків внести кошти», - зазначила журналістка-розслідувач Анастасія Загорна.

У сюжеті показали киянина Клима Братківського, який збирався оплатити Єдиний соціальний внесок через застосунок «Дія», але його спинила комісія у 1,5%: за вартість своїх послуг він повинен був сплатити близько 60 гривень комісії. За словами журналістки, усі грошові перекази у додатку «Дія» відбуваються через одну компанію, обрати іншу – неможливо.

«Компанія ТОВ «ФК «Єдиний простір» була зареєстрована 13 серпня 2019 року і за дивовижним збігом два роки тому 16 грудня було запущено бета-тест мобільного додатку «Дія». Чому була обрана саме ця компанія, а не інша, відома та перевірена, або одразу декілька?», - розбиралася Анастасія Загорна.

Журналісти зустрілися з керівником з розвитку електронних послуг Мінцифри Мстиславом Баніком, аби прояснити ситуацію.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

«Усе насправді прозаїчно: річ у тім, що більшість продуктів, які доступні у «Дії», розроблялися за донорський кошт, тобто донор обирає підрядника, який займається розробкою згідно з нашим ТЗ. І за одним таким ТЗ якраз була можливість сплачувати послуги», - дав коментар керівник з розвитку електронних послуг Мінцифри Мстислав Банік.

Журналістка зазначила, що, за інформацією Мінцифри, компанія ТОВ «ФК «Єдиний простір» була інтегрована у «Дію» у межах міжнародного проєкту, виконавцем якого став ТОВ «Комп’ютерні інформаційні технології» – це і є той донор, про якого говорив Мстислав Банік.

«На Prozorro справді є інформація щодо тендерів з цим донором, щоправда, ці торги стосувалися виключно розробки та організації програмного забезпечення «Дії». Таким чином, тендеру з пошуком платіжної системи проведено не було – це й підтвердив уповноважений у публічних закупівель державного підприємства «Дія» Юрій Потапчук», - сказала журналістка Анастасія Загорна.

За словами журналістки, через те, що публічного тендеру на пошук компанії, яка надаватиме фінансові послуги, не було, ніякі інші компанії не могли запропонувати свою кандидатуру. Потім журналісти намагалися взяти коментар у бенефіціара компанії ТОВ «ФК «Єдиний простір» Ігоря Зотька, але він не зміг надати коментар через свої справи, а на запит компанія нічого конкретного не відповіла.

«Формально вони не порушують жодного законодавства, подібні речі не є предметом для тендерних закупівель. Формально тут усе нормально, але з точку зору об’єктивної реальності, ми маємо розуміти, що це не є добре. Ну принаймні «Приват24» мав би бути представлений «Дією» у якості альтернативного варіанту оплати», - прокоментував журналітам ситуацію економічний експерт Олег Пендзин.

Як зазначила журналістка, Мстислав Банік пояснив, що ТОВ «ФК «Єдиний простір» запропонував найменший тариф – 1,5%, що є вигідною комісією на ринку, тому «Дія» обрала саме цю компанію.

«Після того, як наша редакція звернула увагу на підозрілу фінансову компанію, нам заявили, що Мінцифри має на меті допрацювати питання платіжних систем, аби додати альтернативні варіанти платежу», - зазначила журналістка Анастасія Загорна.

Як повідомляв Знай.ua, економіст Олег Пендзин заявив, що ціни на продукти можуть вирости.

Також Знай.ua повідомляв, що Олексій Соболєв розповів про перші результати від запровадження системи онлайн-аукціонів.