Про це він розповів під час публічної дискусії на тему: «Чи має значення спосіб ухвалення конституції?», яка відбулась 10 лютого в Українському національному інформагентстві «Укрінформ».

«Ми весь час намагаємось іти перший раз у перший клас, після кожної суспільної кризи ніби наново для себе відкриваємо нашу країну, світ, видумуємо велосипеди і не дивимось на те, як інші вирішували подібні кризи у своїх країнах в різні часи. Ми не унікальні. Кожна криза унікальна, але кожна криза має ті ж системні елементи, як і криза в інших країнах», - каже він.

Експерт наводить у приклад конституційні процеси, які відбувались в Україні з моменту проголошення незалежності.

«З 1991 по 2011 рік в Україні було прийнято 40 нових конституцій. До сьогоднішнього дня в середньому в рік до 20 конституційних процесів. Як показує наука, потреба в конституції з’являється одразу після великого суспільного вибуху: чи війни, чи внутрішнього конфлікту, чи суспільно-соціальних переворотів. Ці кризи, які ми переживаємо час від часу, з’являються не тому, що ми якісь неправильні. Вони з’являються тому, що система організації нашої суспільно-соціальної моделі не працює, недосконала. Є якісь моменти в цій системі, які призводять до накопичення все більшого кризового потенціалу, який в певний момент вибухає», - підкреслює експерт.

Так було в 1996, 2004, 2014 роках. Але навіть якщо тоді не було Майданів, все рівно чинна суспільна модель не задовольняє українців.

Популярні новини зараз
Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами Цибуля тепер – у подарунок: українські фермери масово позбавляються овочу Якщо дорожите субсидією – не ігноруйте: що треба робити, щоб залишитися з допомогою Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

«Мільйони щороку виїздять з країни кращого життя, що є найкращим підтвердженням цього. Тобто у нас є одна велика системна проблема, яка повторюється після кожного виборчого циклу. І ця проблема – недосконала Конституція», - резюмує Василь Філіпчук.

Як повідомляв Знай.ua, Володимир Зеленський задумався над "особливим статусом" Донбасу: Україна отримає мільйони, а РФ - санкції.

Також Знай.ua повідомляв, що Микола Гусак розповів про проблеми судової реформи.