Про це він розповів у програмі Віталія Кулика «Археологія майбутнього».

Експерт розповідає, що під час Великої Французької революції: з’явилася ідея нації, яка хоче отримати свої ліберальні свободи та скинути монарха. Тоді, додає він, і виникла ідея націонал-демократії. З іншого боку, зазначає Віктор Таран, у кожній країні ця ідея реалізовувалася по-своєму. Водночас політолог підкреслює, що це був радше тренд і йшлося навіть не стільки про результат.

Україна ж, розповідає він, у 19 столітті також вирішила здобути власну національну ідентичність. «Ідея українського націоналізму виявлялася у різних партіях, але сутність була одна: боротьба з тоталітарною імперією, яка відмовляє нації у праві на існування», - пояснює гість програми. Тобто, зауважує він, українська нація існувала формально, але політично її не визнавали.

Отже, констатує Віктор Таран, так суспільство й сформулювало свій запит на націонал-демократію. «Ця ідея має на увазі й права людини, і ліберальні свободи», - підкреслює експерт.

Тим не менш, міркує він, після проголошення незалежності українські партії були налаштовані доволі деструктивно, через що до влади так і не потрапили. Зокрема, зазначає політолог, Кравчук не спирався на націонал-демократію, натомість обрав бюрократію, а Чорновіл і зовсім відійшов в опозицію.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Іллєнко розповів, що може бути національною ідеєю України.

Також Знай.ua писав про те, що Чаплига назвав Мінські угоди капітуляцією державної ідеології.