Про це він розповів у програмі «Історичні хроніки».

Як розповідає експерт, перед переговорами з естонською делегацією радянська преса продовжувала роздмухувати психоз щодо іноземних підводних човнів, що ховаються в Балтійському морі. 23 вересня, додає він, з'явилося повідомлення про торпедування невідомою субмариною пароплава «Металіст» у Нарвській затоці. Це, наголошує він, була безперечна провокація, розіграна як за нотами.

«Вже й Молотов приголомшив естонську делегацію поганими вістями, що ледь усілася за стіл переговорів: у Лузькій бухті стирчать чорт знає чиї перископи, потоплений радянський пароплав, загинули члени команди, загальна картина змінилася, а безпека Радянського Союзу вимагає вже не тільки розміщення на території Естонії морських і повітряних баз, але й права протягом нинішньої війни в Європі тримати в різних місцях 35 тисяч осіб піхоти, кавалерії та авіації, тобто армію, яка за чисельністю майже вдвічі перевершує естонські Збройні сили», - пояснює Руслан Бізяєв.

На думку естонської делегації, наголошує він, нова радянська пропозиція означала не договір про військове співробітництво, а фактичну окупацію. Водночас радянський уряд, пояснює експерт, мав намір зробити Латвії таку саму пропозицію, як і Естонії: або договір для забезпечення безпеки СРСР, або швидка розправа. До того ж, додає політолог, внаслідок переговорів із Німеччиною у сферу інтересів СРСР було передано також Литву.

«Таким чином, використовуючи в документах дипломатичні формулювання та дефініції, високі договірні сторони чудово розуміли, що йдеться саме про окупацію та розтягнуту в часі анексію», - наголошує Руслан Бізяєв.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Все ж таки пакт між СРСР і Естонією, констатує він, був підписаний. Як розповідає політолог, договір передбачав взаємну всіляку допомогу у разі нападу чи загрози нападу з боку великої європейської держави та введення 25-тисячного контингенту радянської армії, розміщення радянських баз на території Естонії та дозвіл протягом двох років радянським військовим кораблям заходити до талліннського порту.

Як повідомляв Знай.ua, Бізяєв заявив, що наступні кадрові ротації будуть у Кабміні.

Також Знай.ua писав про те, що Сазонов розповів, як сьогодні виглядає лінія фронту.