Про це вона розповіла у програмі «Садок вишневий».

«Ми потрапляємо до першої половини 19 століття – це «Весна народів», тобто пробудження європейців до нового соціального життя і розвинутого модерну. Для нас це був неймовірний виклик, тому що ми були у статусі колонії та залежної землі, яка не мала ніяких власних інституцій», - зазначила Олена Скоморощенко.

За словами філософкині, під час «Весни народів» у ряді європейських країн сталися демократичні революції, які були напрямлені проти феодального строю, що був розповсюджений тоді в Європі. Як вона зазначила, навіть враховуючи усі обставини існування українства на той час, українці спробували теж щось змінити у своєму житті.

«Ми не були б українцями, якби змирялися із неможливим і сьогодні ми теж доводимо, що для нас нема нічого неможливого. У 19 столітті гурти інтелектуалів, провідниками яких були Микола Костомаров і Тарас Шевченко, вирішували завдання – як захистити людей», - підкреслила Олена Скоморощенко.

Як вона зазначила, тоді українці були закріпачені, не мали освіти та життя їхнє здавалося приреченим до неволі – саме з цим під час української «Весни народів» намагалася боротись українська інтелігенція.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

«Костомаров і Шевченко поставили перед собою неймовірну мету – дати відповідь на ті виклики, з якими стикнувся наш народ у пригнобленому стані у складі російської імперії, аби хоч духом доєднатися до «Весни народів», - сказала Олена Скоморощенко.

Як повідомляв Знай.ua, політтехнолог Борис Тизенгаузен пояснив, навіщо росія використовує ядерний шантаж у війні.

Також Знай.ua повідомляв: політолог Михайло Шейтельман заявив, що удари по Криму змусили путіна замовкнути.