Про це він розповів у програмі «Культ особистості».

«Національний банк, підвищуючи облікову ставку, мав розуміти, що зазвичай це роблять банки для того, щоб зміцнити курс національної валюти та зупинити відтік капіталу. Але ми чудово розуміємо, що ця модель працює в умовах звичайної фінансової кризи, вона не працює в умовах військової кризи», - зазначає Олексій Кущ.

Як він пояснює, за фінансової кризи треба підвищувати облікову ставку для країн, що розвиваються, тому що девальвує національна валюта, висока інфляція і потрібно якимось чином компенсувати втрати гравців, які працюють на національному ринку капіталу.

Проте, наголошує економіст, це працює лише у тому випадку, коли головний акцент – це прибутковість, а ризиків знищення активів немає. А під час війни, пояснює він, байдуже, яка дохідність на внутрішньому ринку, 25% чи бажані 35%, тут страшно втратити активи, їх можуть знищити.

«Тобто війна призводить до відтоку інвесторів та відтоку капіталу через глобальні ризики, які ніяк не пов'язані з рівнем прибутковості. Так, підвищуючи облікову ставку, ти не мінімізуєш відтік капіталу з країни», - підкреслює Олексій Кущ.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Карасьов пояснив, від чого залежатиме успішність українського контрнаступу.

Також Знай.ua писав, що Шейтельман пояснив, чи зміняться політичні симпатії українців після війни.