Про це він розповів у програмі «Влада і спорт».

Як розповідає гість програми, справді при Щербицькому багато показників УРСР виросло, це стосується і промисловості, і сільського господарства, і науки, і освіти, що радше пов’язано і із загальною тенденцією прогресу. Зокрема, зазначає він, тоді 60% шкіл були україномовні, але ця ситуація має і другий бік.

«А яка якість цієї української мови і літератури була у цих школах? Все зводилося до примітивізму і те, що викладали українську мову і літературу, як кажуть, краще би не викладали взагалі. Тому що це була фактично дискредитація українського письменства і української культури, говорили, що це все другорядне, мізерне порівняно з російською культурою», - пояснює Павло Гай-Нижник.

Так, констатує він, вироблялася зневага, це велика маніпуляція. До того ж, розповідає експерт, потім дітей у старших класах батьки намагалися перевести у російськомовні школи, тому що через термінологію не можна було вступити в університет на технічні, економічні спеціальності. Тобто, каже він, це було вимушено, аби забезпечити дітям кар’єру.

«Це називається прихована, латентна русифікація, яка при зовнішніх обставинах притискала розвиток українства як такого. Водночас і репресії, які прокотилися Україною. І, скажемо, якщо Брежнєв був батьком застою в СРСР, то Щербицький був його провідником в УРСР», - підкреслює Павло Гай-Нижник.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Мусієнко пояснив, як раніше російська агентура потрапляла в інші країни та готувала різні інциденти.

Також Знай.ua писав про те, що Мусієнко розповів, у чому демократія програє монархії.