Про це він розповів у програмі «Різні люди».

За словами гостя програми, Академія наук України навіть у радянські часи працювала так само, як працював увесь світ. Як він пояснює, модель була така: є установа, вона інтегрована в освітні якісь заклади, постійно є базове фінансування, по суті, незалежно від результату, але завдяки тому, що це тривалий час, результат є хороший.

«Але якщо ми хочемо отримувати гарні результати, то повинні бути на додачу до базового фінансування грантові програми. Люди можуть подавати, отримувати гроші під щось, що є справді актуальним, гарно аргументованим, що люди можуть це зробити. Тоді це працює ефективно. Зараз, на жаль, якщо немає додаткового фінансування, то цього фінансування вистачає на те, щоби ці наукові напрямки не вмирали», - розповідає Володимир Чернишенко.

Водночас він зазначає, що для фінансування Академії наук України потрібно не так багато грошей, як здається, у масштабі держави її фінансування як наукового центру, зберігача і продовжувача знань – це не великі гроші.

«Мені як розробнику, як науковцю цікавий результат. От я статтю опублікував у хорошому журналі – для мене це результат, для держави результат – покращення життя людей, для бізнесу результат – це гроші, це зиск. Тобто у нас є різне розуміння», - зазначає Володимир Чернишенко.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Себастьянович повідомив, що Україна навіть під час війни має проводити реформи.

Також Знай.ua писав про те, що Закревський повідомив особливості переходу країни до епохи постмодерну.