Про це він розповів у програмі «Різні люди».

Як пояснює гість програми, всі ці заяви про біолабораторії в Києві та бойових гусок – не більше, аніж розмови, тому що реалізувати це неможливо. За його словами, зробити патоген уже дуже важко, а контролювати його й поготів. Водночас експерт зазначає, що в них в Інституті, який, до речі, є лідером в Україні з дослідження біобезпеки, є ціла група, що займається біобезпекою.

«Вони розглядають, як повинна функціонувати лабораторія так, щоб не було зараження чи винесення чогось за межі. Але це все суто теоретично, тому що в нас немає в Україні жодної лабораторії, яка може працювати із патогеном. Цього класу біозахисту у нас немає», - повідомляє Володимир Чернишенко.

Водночас він вважає, що сьогодні варто би було відновити таку ж роботу санепідемстанцій, як це було в СРСР. Гість програми пояснює, що тоді їхня така велика кількість свідчила про підготовку до бактеріологічної війни, сьогодні же це знадобилось би і на випадок дійсно бактеріологічної війни, і для кращої протидії коронавірусу. Принагідно експерт згадує, як ще в лютому 2020 року до карантину в Інституті молекулярної біології і генетики створили діагностику для визначення коронавірусу.

«Вони були створені в нашій Академії, яка нікому не потрібна і яка раз на 10 років тільки видає якусь інформацію. Просто треба – за кілька місяців зробили. Чому? Тому що була школа і тяглість», - підкреслює Володимир Чернишенко.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Чернишенко розповів, чи можуть їхні розробки допомагати українським військовим на фронті.

Також Знай.ua писав про те, що Чернишенко пояснив, чому вченим НАН України потрібні гранти.