Про це він розповів у програмі «Різні люди».

«Наука інтернаціональна. Це загальне розуміння того, як повинна працювати наука. Це науковий обмін, діалог, тим паче з’явився інтернет і тепер цей діалог узагалі спрощений. Ми, по суті, живемо у тій ноосфері, про яку мріяв Вернадський», - підкреслює Володимир Чернишенко.

З іншого боку, зазначає він, зрозуміло, що після 2014 року співпрацювати із російськими колегами складно, а після повномасштабного вторгнення й поготів. У приклад експерт наводить ситуацію, коли в лютому 2022 року у них мала вийти спільна стаття з білоруськими вченими у закордонному хорошому журналі. Але після 24 лютого, констатує він, українські вчені відкликали своє авторство. Тобто, підкреслює він, наука так само поза політикою, як і спорт.

«Війна ж не закінчувалася ніколи між Україною і росією, навіть не між Україною і росією, а між цими двома способами мислення чи навіть глобальніше – між вільним і рабським світом. Зараз просто загострення, коли спаде вода, ми знову матимемо якийсь мир, за який нам потрібно буде швидко готуватися до наступної війни», - міркує Володимир Чернишенко.

На думку гостя програми, говорити про закінчення російською-української війни варто так само, як і про війну світла і темряви у текстах культури: світло завжди перемагає, але десь у якомусь закуточку залишається цей шматок темряви.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Чернишенко розповів, чи зможе людство існувати далі без ГМО.

Також Знай.ua писав про те, що Чернишенко пояснив, чому вченим НАН України потрібні гранти.