Про це він розповів у програмі «Урядовий квартал».

Як пояснює експерт, з 5 грудня запрацювали санкції саме проти російської сирої нафти, а щодо нафтопродуктів вони запрацюють уже з 5 лютого 2023 року. За його словами, можна підсумувати, що в експорті сирої нафти росія втрачає 51%, а в експорті нафтопродуктів – 57%, це споживала Європа. Водночас зрозуміло, констатує експерт, що ці обсяги росії треба буде кудись подіти.

«Потреби Китаю такі: скільки ви зможете нам продати, ми стільки й купимо. Вони мають таку позицію, вони готові поглинути величезну кількість. Хочу нагадати, що якраз останні 3 місяці Європейський Союз справді відмовився від російської нафти та нафтопродуктів, і ці потоки перейшли на Китай, Туреччину, Індію», - розповідає Георгій Біркадзе.

На його думку, цим країнам не вигідно купувати нафтопродукти, бо вони заробляють саме на тому, що купують сиру нафту, переробляють, а тоді вже продають. Тому, припускає експерт, якраз на нафтопродуктах росія втратить багато, якщо перевести це на цифри, то це мільярди доларів. Принагідно він згадує, що Індія купувала нафту дисконтом по 30-40 доларів, коли ціна була 65.

«Справді, потрібно було ставити їм 30 доларів, але 30 доларів вони продають і 30 доларів вони перераховують до українського фонду, щоб ми відбудували нашу країну за ці гроші. У день до банку Роснафти надходить приблизно 600 мільйонів доларів. Щодня. Це величезні гроші. Тому я вважаю, що нам треба було з нашими союзниками відпрацювати цей інструмент, коли можна буде, щоби вони перераховували нам гроші», - пояснює Георгій Біркадзе.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Кочетков розповів, який новий вид озброєння здатна створити Україна.

Також Знай.ua писав, що Буряченко розповів, як працюють українські лікарні під час війни.