Про це він розповів у своєму блозі.

Як зауважує експерт, сьогодні третина українців мешкає у сільській місцевості, ще друга частина – у містах із радянською архітектурою, третя частина – хай і в містах, де збережена історична архітектура, але у спальних новобудовах.

«Йдеться про повагу до міста. Європейська культура творилася у містах. Кожна нація пізнала протиріччя між містом і селом, а тим часом в умовах бездержавності в Україні це було протиріччя між україномовним селом та іншомовним містом – російсько-, польсько-, угорсько-, румунсько-, турецькомовним, тощо», - пояснює Олесь Доній.

Як він зазначає, все ж таки сучасна українська літературна мова утворилася на основі не книжної мови, а якраз-таки сільських говірок. До того ж, додає ідеолог, українським будителям доводилося творити національну культуру на базі сільської семантики, оскільки не було державності.

«Страх, нерозуміння, неповага до міста певною мірою спостерігається і досі в українській традиції. Саме на цьому ґрунтується неповага і до давньої архітектури як не до своєї, а до чужорідної. Збереження історичної архітектури не лише збагатить українську матеріальну культуру, а й поверне місто в українську традицію, а, значить, стане додатковим щаблем до прогресу. Бережи історичну архітектуру», - підсумовує Олесь Доній.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Доній – автор концепції «25 сходинок до суспільного щастя», яку експерти оцінюють як осучаснення ідей Григорія Сковороди, а самого Олеся Донія – як модерний аналог Григорія Сковороди.

Як повідомляв Знай.ua, Доній розповів, чи зможе конструктивна критика вплинути на розуміння влади та початок змін у державі.

Також Знай.ua писав про те, що Доній пояснив, як українцям боротися за свою мову в конкурентному світі.